hrvatski
:: English :: Français
DRVENE KUĆE » Tehnologija izrade

   Ovdje ćemo vam pokušati pobliže objasniti tehnologiju izrade, odnosno opisati kroz koje faze sve treba proći da se izradi jedna unikatna drvena kuća od trupaca. Nadamo se da će ovo pomoći vašem razumijevanju koliko vještine i upornosti je potrebno majstorima tesarima da sagrade jedan ovakav objekt.


1. FAZA: Ručno uklanjanje kore sa trupaca i priprema za ugradnju

   Nakon odabira trupaca u šumi, trupci dolaze na gradilište gdje se odmah pristupa skidanju kore. Gulenje kore obavlja se sa ručnim alatima kako bi površina drveta ispod kore zadržala svoj prirodan oblik. Strojno gulenje ne dolazi u obzir jer bi time došlo do oštećenja površine drveta. Ujedno se vrši i prva kemijska zaštita drveta te se slaže na skladišno mjesto za daljnju ugradnju.

       

2. FAZA: Ugradnja pripremljenih trupaca u zidove kuće

   Kao krajnji rezultat ugradnje trupaca dobije se masivna drvena konstrukcija. Potrebno je dosta znanja da se iz neravnih trupaca, sa kvrgama i sa konusim oblikom izrade vanjski zidovi kuće kao što je prikazano na slikama dolje. Izrezivanje spojeva obavlja se uz upotrebu motornih pila te se zato takve drvene kuće nazivaju unikatnim drvenim kućama, ručnim radovima.


Primjeri drvenih konstrukcija na slikama dolje prije odvoza na betonske temelje


3. FAZA: Demontaža drvene konstrukcije, prijevoz i montaža na temelje

   Nakon što je kupac provjerio da je sve u redu sa drvenom konstrukcijom, ona se na našem gradilištu rastavlja i prevozi do njegovih temelja. Ondje ju je potrebno ponovo montirati. Ukoliko je sve dobro isplanirano i pripremljeno montaža same konstrukcije na temeljima ne traje duže od 3-4 dana.4. FAZA: Završni radovi

   Po montaži drvene konstrukcije od trupaca pristupa se završnim radovima kao što su izrada krova, ugradnja stolarije, izrada unutrašnjih sendvič zidova, podova, elektro i vodoinstalacije, izrada kamina itd.


Krajnji rezultat svih ovih radova je kompletno uređena kuća, kuća iz vaših snova.


| Uvjeti Korištenja | Zaštita Privatnosti |